HAARLEM - Provinciale Staten van Noord-Holland hebben maandagmiddag een PVV-motie verworpen om geen provincieambtenaren aan te nemen die een hoofddoek dragen.

Behalve van de zeskoppige PVV-fractie kreeg de motie alleen de steun van Meino Schraal, CDA-Statenlid van Iraanse afkomst.

De PVV vindt dat hoofddoekjes als symbool van de islam onderdrukkend zijn voor de vrouw en de integratie tegenwerken. Bestuurders en ambtenaren zouden daarom het goede voorbeeld moeten geven.

''Provinciepersoneel moet complete onafhankelijkheid tonen'', aldus PVV-fractievoorzitter Hero Brinkman.

Brinkman zei dat hij er persoonlijk geen moeite mee zou hebben als hij te woord zou worden gestaan door een provincieambtenaar met een hoofddoekje, maar dat burgers daar wel problemen mee zouden kunnen hebben.

Verwerpelijk

De in Iran geboren CDA'er Schraal zei dat hij de neutraliteit van de overheid van groot belang vindt en dat hij een cultuur verwerpelijk vindt waarin de vrouw haar schoonheid moet bedekken, zodat de man zich kan beheersen.

De PVV in Noord-Holland kondigde al tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen aan met een motie te zullen komen voor een hoofddoekjesverbod op het provinciehuis.

De partij had de destijds aangekondigde motie afgezwakt door die te beperken tot nieuw aan te nemen provinciepersoneel.