DEN HAAG - De aanhang voor de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartij PVV kalft af. De drie partijen zouden samen 73 zetels halen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ze hebben nu 76 zetels in de Tweede Kamer, een nipte meerderheid. Vooral bij het CDA, dat onlangs Ruth Peetoom als nieuwe partijvoorzitter koos, houdt de neergang aan.

CDA

Volgens De Hond daalt het CDA deze week opnieuw een zetel waardoor de partij uitkomt op 15 zetels, zes minder dan nu. De christendemocraten maken nog maar bij 19 procent van de kiezers kans op een stem, terwijl dat vorig jaar nog 25 procent was en vier jaar geleden 31 procent.

Uit het wekelijkse onderzoek blijkt ook dat 48 procent van de mensen die in 2010 op het CDA hebben gestemd, nu voor de VVD zouden kiezen. Bovendien geeft een op de vijf CDA-kiezers van vorig jaar nu de PVV van Geert Wilders kans op zijn stem. Omgekeerd hebben VVD- en PVV-kiezers die overwegingen veel minder richting het CDA.

VVD

De VVD van premier Mark Rutte komt het best naar voren. De liberalen zouden nu kunnen rekenen op 35 procent van de stemmers. Dat was vier jaar geleden nog 22 procent. De grootste partij zou nu uitkomen op 36 zetels, vijf meer dan nu in de Kamer.

De PVV staat op 22, een verlies van twee. Volgens De Hond hebben de huidige drie coalitiepartijen er nog niet zo slecht voorgestaan sinds februari 2010.

Historisch slecht

Ook de PvdA van Job Cohen staat er historisch gezien slecht voor, aldus De Hond. De grootste oppositiepartij heeft nu dertig zetels maar zou er zes verliezen, één meer dan in de peiling van vorige week.

Winnaars van een extra zetel deze week zijn D66 en de Partij voor de Dieren. Die laatste won sympathie vanwege het debat afgelopen week over onverdoofd slachten, waar ongeveer driekwart van de bevolking tegen is.

Peiling

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.