DEN HAAG - De politieke partijen moeten tot een nationaal akkoord over energie komen, waarin een stabiele koers op weg naar een duurzame energievoorziening wordt vastgelegd.

Investeerders blijven weg of haken af doordat het beleid in Nederland op dit terrein steeds wisselt. Nederland is daardoor de laatste vijftien jaar in de Europese achterhoede terechtgekomen wat betreft een innovatief energiebeleid.

Dat stelden PvdA-leider Job Cohen en PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Het energieakkoord moet volgens hen in de geest van het sociaal akkoord van Wassenaar te realiseren zijn. Ze schrijven dat alle partijen ''daarbij iets moeten inleveren en iets van hun gading terugkrijgen.''

Offshorewind

Dat betekent dat bijvoorbeeld investeringen in offshorewind kunnen worden gedaan, die gepaard gaan met investeringen in een aantal nieuwe kolencentrales.

Extra gaswinning, ook onder natuurgebieden, kan wat hen betreft hand in hand gaan met meer inspanningen op het gebied van groen gas.

Verburg

CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg was zaterdag nogal verrast over het plan, omdat zij in december een soortgelijk idee opperde in de Tweede Kamer.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zou dat bekijken. ''Ik vond het onvoorstelbaar dat er wel een veelomvattend sociaal akkoord mogelijk was maar dat dit op energieterrein niet zou kunnen. Goede afspraken tussen producenten, leveranciers, transporteurs en consumenten in zo'n akkoord is belangrijk en cruciaal voor onze toekomst'', zei Verburg zaterdag in een reactie.

Ze heeft met PvdA'er Samsom afgesproken dat ze er deze week verder over praten, maar dat er geen dogma's vooraf op tafel mogen komen.