DEN HAAG - De politiebond ACP zint op acties als minister Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) niet goed omgaat met de financiële toelagen die aan een aantal korpschefs ten onrechte zijn uitgekeerd.

Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is zijn achterban boos over de situatie, meldde hij zaterdag. Zeven van de acht politiebazen die deze extra beloning ontvingen, weigeren tot nu toe het geld terug te betalen.

Van de Kamp geeft de minister nog tot na de paasdagen de tijd om te laten zien wat hij doet in deze kwestie.

Dan heeft hij een opnieuw een gesprek met de minister, samen met de andere politiebonden die volgens hem op dezelfde lijn zitten.

Volgens de vakbonden is het op de werkvloer niet goed gevallen dat de politietop, zowel de korpschefs als de korpsbeheerders, het kennelijk normaal vindt dat er extra geld voor de leiding was en is.

Morele dilemma

Het gaat de vakbondsman niet eens zozeer meer om het geld op zich, maar vindt hij vooral het morele dilemma belangrijk.

De gewone politieman en -vrouw wil volgens hem zien hoe de top omgaat met dit probleem richting de werkvloer en hoe de minister dit zelf aanpakt.

Het gaat volgens de ACP om betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, in het verleden maar ook in de toekomst.

Opstelten

Opstelten heeft de bonden al laten weten dat het juridisch niet te doen is om de vergoedingen terug te vorderen. Van de Kamp zei dat zijn leden het er niet mee eens zijn. De ACP wil toe naar heldere afspraken.

Alleen D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen, die als voormalig politiechef in Friesland ook te veel toelagen ontving, heeft gezegd dat zij 20.000 euro gaat terugbetalen nu is gebleken dat het geld onterecht was toegekend.

Geld

Een woordvoerder van Opstelten zei zaterdag dat alles uit de kast wordt gehaald om per omgaande het geld van de betrokkenen terug te krijgen.

Tot op heden is er geen geld overgemaakt. Hij wilde niet ingaan op een bericht in NRC dat de minister de zeven betrokkenen geen leidinggevende post zal gunnen bij de nog te vormen nationale politie als ze het geld niet alsnog uit zichzelf terugbetalen.