BERLIJN - Nederland geeft geen gehoor aan de oproep van Parijs en Londen om zijn militaire inzet in Libië te vergroten.

De Nederlandse regering vindt dat zij met de handhaving van het wapenembargo en het vliegverbod voldoende bijdraagt aan de NAVO-missie in het Noord-Afrikaanse land.

''Wij gaan ervan uit dat we een passend aandeel leveren met onze F-16's en andere middelen'', aldus minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag na beraad over Libië met zijn NAVO-collega's in Berlijn.

Volgens hem vinden ook de NAVO-bondgenoten dat Nederland een eerlijk aandeel levert.

Andere landen

Woensdag deden zijn Franse en Britse collega een beroep op andere landen mee te doen aan aanvallen tegen het Kaddafiregime. Volgens Rosenthal is dat niet ter sprake gekomen tijdens het NAVO-beraad in Berlijn.

Wel is er een appel gedaan op landen die nog niet meedoen, zich aan te sluiten bij de NAVO-missie om resultaten te kunnen bestendigen. ''Geen van die landen heeft echter al een bieding gedaan voor de operatie Unified Protector'', aldus de bewindsman.

Resultaten

Volgens Rosenthal gaat het in Libië de goede kant op en wordt het Kaddafi steeds moeilijker gemaakt: ''Resultaten zijn en worden geboekt.'' De minister erkende echter dat er nog grote inspanningen moeten worden verricht om de bevolking te beschermen tegen aanvallen van de Kaddafitroepen.

Rosenthal benadrukte dat niet alleen militaire actie nodig is, maar dat er ook een politieke dialoog moet worden gevoerd. Daarnaast beginnen volgens hem de sancties om het regime ''af te knijpen'' hun vruchten af te werpen.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten