DEN HAAG – Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Schultz (Infrastructuur) erop aandringt dat de nieuwe ProRail-directrice Marion Gout haar houding jegens de treinreizigers drastisch aanpast. SP, VVD en PVV stellen haar positie ter discussie.

Gout gaf vorige week in een interview met NRC aan dat niet de reiziger, maar haar medewerkers op de eerste plaats komen. Ook stelde ze dat ze ‘geen ijzer met handen kan breken’.

“Ze geeft blijk van een totaal gebrek aan empathisch vermogen”, aldus SP-Kamerlid Farshad Bashir. Volgens PVV-Kamerlid Leon de Jong opereert Gout vanuit een ivoren toren, ver verwijderd van de reiziger.

Ook haar connectie met het spoor wordt ter discussie gesteld. “De enige affiniteit met het spoor is een ritje naar een concert in Tilburg”, stelt Bashir.

Werkstage

De Jong oppert dat Gout een werkstage onder de reizigers zou moeten gaan volgen, al heeft hij zijn twijfels of het iets zou helpen.

“Als dit een voorbode is van haar beleid wordt het een groot drama met ProRail”, stelt de PVV’er. “Je moet goed weten dat het gaat om mensen die zonder problemen van A naar B willen. Als ze dat niet weet kan ze beter weer stoppen.”

Afspraken

Charlie Aptroot (VVD) wil dat ProRail zich houdt aan de met minister Schultz gemaakte afspraken dat de reiziger centraal moet staan in het beleid.

“Deze harde toezeggingen kunnen bij het niet nakomen niet leiden tot weer een slap excuus. Niet nakomen van de afspraken was en is wat ons betreft ontslag”, aldus Aptroot.

“Al te lang gaan wij slap om met niet presterende directies van de Nederlandse spoorbedrijven.”

Enkeltje Wassenaar

Bashir wil dat de minister er bij Gout op aandringt dat zij ambitie en gevoel van urgentie toont om de problemen bij het spoor op te lossen. “Anders zal ik voorstellen een enkeltje Wassenaar voor haar te kopen.”

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent roept Gout op om naar de Tweede Kamer te komen voor een gesprek met de Kamercommissie.

Donderdagmiddag wordt de houding van Gout besproken tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Schultz.