DEN HAAG - Het moet voor reizigers veel makkelijker worden om geld dat onterecht is afgeschreven van de OV-chipkaart terug te krijgen.

Daarvoor pleit CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp. "Nu weten mensen vaak niet eens dat ze geld kunnen terugvragen, laat staan dat ze weten hoe."

Haverkamp wil daarom dat reizigers via de website van de OV-chipkaart hun geld kunnen terugkrijgen.

Momenteel gaan transacties met de OV-chipkaart erg vaak fout. Vaak heeft dit een technische oorzaak, bijvoorbeeld doordat de in- en uitcheckpaal defect is. In andere gevallen vergeten mensen uit te checken.

"Het zal nooit lukken om honderd procent van de transacties kloppend te krijgen", stelt de CDA'er. "Maar ik wil wel van de minister weten wat volgens haar een reëel streefpercentage is."

Misbruik

Haverkamp zegt niet te vrezen voor misbruik van restitutie via de website, ondanks de laagdrempeligheid en het feit dat mensen makkelijk kunnen zeggen dat ze 'vergeten' zijn uit te checken.

"Er zijn er altijd wel een paar die de boel proberen te flessen, maar die heb je dus nu ook al", stelt hij. "De goeden mogen niet lijden onder de kwaden. Het geld is van de reizigers dus daar moet het ook naar terug."

Donderdag dient Haverkamp een motie in die het kabinet oproept de restitutie via de site te regelen. De PvdA laat weten de motie te steunen.

Positief

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot staat positief tegenover het voorstel om foute afboekingen door systeemfalen digitaal af te handelen, maar hij vind dat bij mensen die al langer een ov-chipkaart hebben vergeten uit te checken geen excuus mag zijn.

"Dat is hetzelfde als vergeten een strippenkaart af te stempelen of vergeten een kaartje te kopen voor de trein", stelt Aptroot. "Technische storingen zijn bekend en dus niet fraudegevoelig."

Tegenwerking

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent hekelt de tegenwerking van de vervoersbedrijven bij het teruggeven van het geld aan de reizigers.

"De Kamer heeft al eens een motie van mij aangenomen om vervoerders te verplichten reizigers die vergeten uit te checken hierover te informeren. Dat kan technisch, maar ze hebben er gewoon geen zin in."

Volgens Van Gent blijft enorm veel geld hangen bij de vervoerders. Ze wil onder meer dat het instapbedrag voor restitutie wordt verlaagd van 4 naar 3 euro.

Pot

De SP wil dat het geld dat de vervoerders ophalen doordat mensen niet uitchecken in een pot wordt gestopt om te kunnen investeren in beter openbaar vervoer.

Leon de Jong (PVV) wil een kosten/baten-analyse of er überhaupt moet worden doorgegaan met de OV-chipkaart. Wel staat hij sympathiek tegenover het voorstel van Haverkamp.