DEN HAAG - De ChristenUnie wil van het kabinet harde toezeggingen dat de rekruten in Kunduz 18 weken opleiding krijgen. Lukt dat niet, dan moet de missie verkleind worden.

“Liever minder, maar verantwoord opgeleide rekruten dan meer opgeleide rekruten die onverantwoord de poort uit gaan”, aldus Kamerlid Joel Voordewind.

Volgens hem is het voor een merendeel van de rekruten logistiek onmogelijk om na de praktijktraining in het veld, die volgt op de basisopleiding, terug te komen voor de vervolgopleiding.

Reden hiervoor is dat de meeste rekruten deze praktijktraining volgen in een andere provincie. Bovendien zijn deze rekruten hierdoor niet meer in beeld en is dus ook onduidelijk hoe ze worden ingezet.

“Als het logistiek alleen mogelijk is om rekruten binnen Kunduz een volledige opleiding van 18 weken te geven, dan moet de missie maar beperkt worden tot het opleiden van recruten voor alleen de provincie kunduz en dus kan het af met een kleinere missie”, aldus Voordewind.

Een andere optie is dat de vervolgopleiding aaneengesloten is aan de basisopleiding.

Veiligheid

Voordewind maakt zich daarnaast zorgen over de verslechterende veiligheidssituatie in de regio Kunduz. “Ik wil van minister Rosenthal weten of het nog wel zin heeft. Als het te gevaarlijk is om buiten de poort te trainen, wat hebben we daar dan te zoeken?”

Ook wil Voordewind toezeggingen van de gouverneur en politiecommandant in Kunduz dat de rekruten niet worden gebruikt in de strijd tegen de Taliban, maar enkel als civiele politie worden ingezet.

“Nu hebben we alleen een toezegging in een algemene brief uit Kabul. De provinciale autoriteiten hebben eerder gepleit voor bredere inzet van de rekruten”, stelt hij.

NAVO

Verder ziet Voordewind spanning tussen het standpunt van de NAVO en het standpunt van het kabinet over de basisopleiding.

“Het kabinet wil acht weken basisopleiding, terwijl de NAVO zes weken wil en geen voorstander is van een alleingang door de Nederlanders”, aldus het ChristenUnie-Kamerlid. “Ik wil de harde toezegging dat het acht weken wordt.”

Volgens Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) zal het kabinet nooit in staat zijn de garanties te bieden die de ChristenUnie en GroenLinks als voorwaarde aan de missie stelt.

"Dat zal echt niet veranderen door de missie te verkleinen of door nog meer papieren afspraken te maken waarvan we nu al weten dat deze onmogelijk nagekomen kunnen worden", stelt hij.

Naïef

Hero Brinkman (PVV) stelt dat de ChristenUnie terecht kritisch is, maar noemt de partij ook naïef. "Dat politiemensen niet worden ingezet in de strijd tegen de taliban is absoluut buiten de werkelijkheid."

Volgens hem zouden beloftes vanuit de autoriteiten geen enkele waarde hebben, omdat Afghanistan een autonoom land is.

"Kennelijk is ook de CU zich voorzichtig politiek aan het indekken teneinde haar standpunt te wijzigen. Hetgeen een goede move zou zijn", aldus Brinkman.

Nieuw realisme

SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt blij te zijn met 'het nieuwe realisme' bij de ChristenUnie. Hij zegt alle garanties van Rutte over de missie op een rijtje te zetten en te toetsen aan de omstandigheden in Kunduz.

"Dan lijkt me er ook voor de ChristenUnie geen ontkomen aan dat de missie niet kan op de beloofde manier", aldus Van Bommel, die verwacht dat dan ook GroenLinks afhaakt.

"Dit is de opmaat naar het afblazen van deze ongeloofwaardige missie."

Steun

De steun van de ChristenUnie voor de missie is van belang voor de coalitie. Doordat PvdA, SP en PVV sowieso tegen zijn stoelt de Kunduz-missie slechts op een kleine meerderheid.

Naast de ChristenUnie is het kabinet ook nog niet zeker van de steun van GroenLinks. Eerder liet fractievoorzitter Jolande Sap al weten dat haar partij de steun voor de missie intrekt indien de toezeggingen niet in orde komen.