DEN HAAG - Loterijen die geld geven aan goede doelen, krijgen mogelijk te maken met voorwaarden voor de besteding van de opbrengst. Zo zou de besteding niet in strijd mogen zijn met de wet of met de openbare orde.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei woensdag in een debat met de Tweede Kamer te gaan kijken naar afspraken die bij de vergunningverlening met een loterij gemaakt kunnen worden over de keuze voor goede doelen.

Nu zijn goededoelenloterijen nog zelf verantwoordelijk voor de besteding van de opbrengst.

PVV-Kamerlid Louis Bontes had Teeven gevraagd of er wel geld van een loterij naar een organisatie als ICCO zou moeten gaan. Deze ontwikkelingsorganisatie ligt in de clinch met Buitenlandse Zaken over de steun die ze geeft aan een Palestijns georiënteerde website.

Ruimte

Teeven wil meer ruimte voor kansspelen. Pokeraars kunnen straks legaal spelen op internet en op kleine schaal ook in café of buurthuis. Voor loterijen komen er ook meer vergunningen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat open voor ruimere regels, maar vindt dat de staatssecretaris te weinig aandacht heeft voor het voorkomen van gokverslaving en bestrijding van criminele activiteiten, zoals witwassen van crimineel geld via de gokwereld.

No way

''Modernisering: prima, maar liberalisering: no way", stelde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Ze is voor vergroting van het legale aanbod, maar is ook bang dat met het opengooien van de markt de huidige nadruk op voorkomen van gokverslaving en criminaliteit als een kaartenhuis in elkaar stort.

Consument

''De bescherming van de consument staat voorop, daarna komen de centen", vond Ineke van Gent van GroenLinks. Net als andere partijen stelde ze voor nieuwe aanbieders van kansspelen via de vergunningen te bewegen dit uitgangspunt in acht te nemen.

Teeven wil meer de nadruk leggen op de eigen verantwoordelijkheid van spelers, maar erkende dat ook de aanbieders van kansspelen een rol hebben bij het terugdringen van verslaving en misdaad.

Voorwaarden

Ook de overheid zal niet achteroverleunen. Bij het verlenen van vergunningen kunnen allerlei voorwaarden gaan gelden om misleidende reclame tegen te gaan, maar ook gokverslaving en criminele praktijken.

De Kamer houdt in mei een hoorzitting over kansspelen en praat daarna verder over de voorstellen van Teeven.