DEN HAAG - Oppositiepartij SGP vindt dat de invoering van de boete voor langstudeerders met een jaar moet worden uitgesteld.

Dat meldde Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf dinsdag. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) wil vanaf komend collegejaar iedere student die meer dan een jaar extra over zijn studie doet, 3000 euro laten betalen bovenop het collegegeld.

De wet geldt wat hem betreft ook voor studenten die al een achterstand hebben opgelopen.

De SGP vindt dat de invoeringsdatum van de langstudeerdersmaatregel moet worden uitgesteld van 1 september dit jaar tot 1 september 2012. Daarmee zijn volgens de partij vrijwel alle studenten geholpen die feitelijk niet meer in staat zijn om de opgelopen achterstand in te halen.

''De overheid hoeft er niet vanuit te gaan dat zittende langstudeerders helemaal stil hebben gezeten, maar zij moet wel een redelijke termijn geven om de studie af te ronden'', aldus Dijkgraaf. Voor 'nieuwe gevallen' vindt de SGP de maatregel om studenten tempo te laten houden wel gerechtvaardigd.

Debat

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de 3000 euro boete die het kabinet wil invoeren. Een meerderheid van CDA, VVD en PVV steunt het voorstel van Zijlstra.

Na donderdag is het echter aan de Eerste Kamer een oordeel over de maatregel te vellen. Regeringspartijen VVD en CDA hebben geen meerderheid in de Senaat; gedoogpartner PVV is er nog niet vertegenwoordigd.

Op 23 mei zijn er Eerste Kamerverkiezingen. Nog onzeker is of de drie partijen dan een meerderheid zullen behalen. Anders moeten ze op zoek naar steun voor hun plannen bij partijen als de SGP.