DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is niet onder de indruk van de oprichting van de Vereniging voor de PVV (VvPVV), een onafhankelijke vereniging die de partij wil democratiseren.

De PVV-leider noemde het initiatief van twee afgewezen PVV-kandidaten "sneu". Hij zegt "niet wakker te liggen" van de vereniging. Wel laat hij uitzoeken of de vereniging de naam PVV mag gebruiken.

''De PVV van buitenaf helpen"", willen Oege Bakker, die voor de PVV in de Provinciale Staten had gewild, en Geert Tomlow, eerder in de race om een PVV-zetel in de Tweede Kamer. ''Wij menen dat een democratiseringsproces binnen de PVV noodzakelijk is voor de toekomst van de partij''.

Democratiseren

Daarom hebben ze de onafhankelijke Vereniging voor de PVV (VvPVV) opgericht, met als doel de partij te democratiseren. Van de PVV kun je namelijk geen lid worden. ''Deze onafhankelijke vereniging heeft tot doel de Partij voor de Vrijheid te overtuigen zo snel mogelijk te democratiseren. Uiteindelijk hoopt de vereniging te bereiken dat de PVV een volledig open, toegankelijke en democratische partij wordt, met leden en bestuur.'', aldus het tweetal achter de club.

''Met de steun van veel, heel veel leden hopen we dat bereiken en iedereen die de PVV een warm hart toedraagt, net als wij, roepen wij op om lid te worden", schrijven de initiatiefnemers op hun dinsdag gelanceerde site.

Tahrirplein

Bakker zegt op het idee te zijn gebracht door de massale volksprotesten op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro, met het verschil dat de initiatiefnemer van de VvPVV Geert Wilders wil behouden, terwijl de Egyptenaren uit waren op het vertrek van president Hosni Mubarak.

Bakker beschouwt de website van de VvPVV als een soort virtueel vredesplein waar leden zich kunnen melden die er ook op uit zijn de PVV te democratiseren. ''We staan volledig achter het gedachtegoed van de PVV'', zei Bakker dinsdag bij de presentatie van de vereniging.

Nu de partij ''volwassen'' is geworden, is het volgens hem echter tijd om een democratiseringsproces op gang te brengen. Een eerdere poging daartoe, van PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman, mislukte nadat de fractie diens plan had verworpen.