DEN HAAG - Ondanks de eerdere stellingname van verscheidene studentenorganisaties dat de 3000 euro boete voor langstudeerders op meerdere gronden onrechtmatig zou zijn, denkt staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) nog altijd het tegenovergestelde.

Dat meldde hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het schrijven is een reactie op het juridische advies dat door de studenten was ingewonnen bij advocatenkantoor Stibbe.

Volgens het advocatenkantoor is het wetsvoorstel onder meer gebrekkig gemotiveerd. Ook zou de maatregel inbreuk doen op het beginsel van rechtszekerheid en de toegankelijkheid van onderwijs. Tevens zou de voorgenomen boete een vorm van discriminatie zijn.

Wetsvoorstel

Volgens Zijlstra is van al die zaken echter geen sprake. ''De regering zou het wetsvoorstel ook niet hebben ingediend als dat juridisch niet haalbaar zou zijn", aldus de staatssecretaris, die vanaf komend collegejaar iedere langstudeerder 3000 euro per jaar extra wil laten betalen.

ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt de brief van Zijlstra ''opvallend''. ''Wij onderbouwen onze standpunten met juridische argumenten, de staatssecretaris geeft een mening'', aldus voorzitter Guy Hendricks.

Als het wetsvoorstel toch doorgang vindt, schromen de studenten de gang naar de rechtszaal niet, meldt de ISO-voorzitter.

Begin dit jaar protesteerden duizenden studenten op het Malieveld in Den Haag tegen de voorgenomen plannen van het kabinet. Dat leidde vooralsnog tot weinig veranderingen.

Demonstratie

Dinsdag is er in Den Haag andermaal een demonstratie tegen onder meer de studieboete. Verschillende partijen, onder wie D66, GroenLinks, PvdA en SP hebben studenten opgeroepen naar Den Haag te komen.