DEN HAAG - De Tweede Kamer reageert terughoudend op de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De meeste fracties vinden het pas tijd om over regels voor wapenbezit te gaan praten als alle feiten op tafel liggen. CDA en VVD vinden het ook niet kies om de zaak nu al politiek te maken.

CDA-Kamerlid Coskun Çörüz pleit voor terughoudendheid.

''Ik wil niet reageren uit piëteit. Het debat zal niet weglopen, morgen niet, overmorgen niet, volgende week niet. Er zijn vele vragen te stellen, maar er liggen nu nog mensen te vechten voor hun leven.’’

Conclusies

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil eerst weten wat er precies aan de hand was voor hij conclusies wil trekken. Pas later kan duidelijk worden of de regels voor wapenbezit aangescherpt moeten worden, of dat het in Alphen aan den Rijn schortte aan de uitvoering van die regels. Hij wijst erop dat die al behoorlijk streng zijn.

Hij vindt het belangrijk dat mensen beseffen dat ze naar de politie moeten stappen als ze weten dat iemand een wapen bezit.

Inhoudelijk

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen gaat wel inhoudelijk op de zaak in. Zij vindt dat leden van een schietvereniging hun wapens op de club moeten bewaren. Ze zouden deze niet mee naar huis mogen nemen.

Of de geestelijke gesteldheid van mensen met een wapenvergunning vaker moet worden getest, vindt ze minder belangrijk. In haar ogen zijn wapens altijd gevaarlijk, al is het risico wel groter als ze in handen komen van mensen met psychische problemen.