DEN HAAG - D66 wil van minister Hans Hillen van Defensie weten of hij wel echt achter de ingrijpende bezuinigingen staat die hij vrijdag presenteerde.

Tweede Kamerlid Wassila Hachchi van de oppositiepartij wil hem dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen over een bericht in de Volkskrant.

Volgens de krant zijn enkele zinnen uit de bezuinigingsbrief van Hillen geschrapt die zijn collega-ministers te ver vonden gaan. In de conceptversie sprak de minister volgens de Volkskrant nog de hoop uit dat ''deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken''.

Die zin komt niet meer voor in de definitieve versie van de brief die na de ministerraad naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Visieloos

Hachchi zei maandag dat ze onder meer wil weten waarom zo'n belangrijke zin is geschrapt en of Hillen zelf nog wel vindt dat Nederland onderverzekerd dreigt te raken als het om veiligheid gaat. Hachchi, die de bezuinigingsplannen ''visieloos'' vindt, wil bovendien weten wanneer de minister duidelijkheid aan het defensiepersoneel geeft over de gevolgen van de maatregelen.

Hillen gaf vrijdag aan dat pas op 1 juli duidelijk wordt wie precies weg moet en welke locaties zullen sluiten. Volgens D66 moet dat echter veel sneller, omdat veel medewerkers nu nog langer in onzekerheid verkeren.

Ontslagen

Hillen moet de komende jaren 1 miljard euro bezuinigen. Daardoor verdwijnt bij Defensie een op de zes van de 69.000 medewerkers. Van de twaalfduizend ontslagen zal de helft gedwongen zijn.

Ook in materieel wordt flink gesneden. De militaire vakbonden beginnen dinsdag aan gezamenlijke acties tegen de bezuinigingen.