AMSTERDAM - De stresstest voor Europese kerncentrales moet snel en zorgvuldig gebeuren. Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) in een interview met NU.nl.

Een deadline noemt de minister in het interview niet, want dat hangt af van afspraken binnen Europa. Verhagen bezoekt dinsdag en woensdag Duitsland in het kader van een handelsmissie en zal daar ook praten over de manier waarop de stresstest moet worden uitgevoerd.

"De test moet zorgvuldig en snel gebeuren. De veiligheid moet buiten kijf staan. Als de uitkomsten van de test dat nodig maken, zullen er direct maatregelen worden genomen."

Kernenergie ligt in Europa onder vuur sinds de nucleaire ramp in Japan. Zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel besloten om voorlopig alle zeven kerncentrales te sluiten, die voor 1980 in gebruik zijn genomen.

Lessen trekken

"Elk land maakt die afweging zelf", aldus Verhagen. "De veiligheid bij de kerncentrale in Nederland is niet in het geding. Dat was zo voor de aardbeving in Japan, en dat is zo daarna. Het is wel belangrijk dat we op een nuchtere en zakelijk manier lessen trekken uit de situatie in Japan."

Onlangs maakte minister Verhagen bekend dat er een vergunning zal worden verleend voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland.

De gebeurtenissen met de kerncentrales in Japan worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen voor een vergunning, aldus de minister.

Lees hier het hele interview met minister Verhagen