Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) bezoekt dinsdag en woensdag zijn Duitse collega's om de economische samenwerking tussen beide landen te bespreken. De reis maakt deel uit van het staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander en prinses Máxima deze week. NU.nl blikt met minister Verhagen vooruit.

Hoe belangrijk is de ontmoeting met uw Duitse collega's?

"Duitsland is verreweg onze belangrijkste afzetmarkt. Een kwart van onze export gaat er heen. We zijn er ook de grootste investeerder en andersom zijn wij de derde afzetmarkt voor Duitse bedrijven. Nederlandse bedrijven profiteren ook als geen ander van de indrukwekkende groei in Duitsland de afgelopen tijd. Onze hightechsector timmert bijvoorbeeld stevig aan de weg op de Duitse markt."

Om welke bedrijven gaat het?

"Het Leidse bedrijf Dutch Space levert de zonnepanelen aan de bouwer van de Galileo-satellieten in Bremen, en NXP levert de chips voor de nieuwe Duitse identiteitskaart. Andersom gaat het ook meer dan uitstekend. Bedrijven als Siemens, BASF, Bosch, RWE en Adidas zijn hier grote investeerders die voor veel banen zorgen in ons land."

Wat kan er nog beter?

"Bepaalde Nederlandse diploma's worden moeizaam erkend; omgekeerd geldt dat ook. Ook moeten we er samen met Duitsland in Europa voor zorgen dat onze bedrijven nog beter kunnen concurreren op de wereldmarkt."

Heeft u daar een voorbeeld van?

"Een snelle invoering van één EU-octrooi, zodat je niet meer in alle landen apart octrooi hoeft aan te vragen."

Duitsland is onze belangrijkste markt voor diensten, maar het aandeel is aanzienlijk kleiner dan de export van goederen, ongeveer 13 tegen 25 procent. Hoe wilt u de dienstenexport naar Duitsland stimuleren?

"We organiseren met de Duits Nederlandse Kamer van Koophandel in Berlijn een seminar waarbij we ervaren bedrijven uit de dienstensector zoals Randstad en Stage Entertainment die al veel doen in Duitsland hebben gevraagd te vertellen over hun ervaringen. Daarnaast helpen de EVD en de Netherlands Business Support Offices in Duitsland dienstverleners om die eerste stap naar Duitsland te maken. Stap daar als bedrijf naar toe, want je kan er veel informatie en steun halen."

U spreekt woensdag met bondsminister Schavan van Onderwijs en Onderzoek. Komt het nieuwe bedrijvenbeleid en de negen topsectoren ook ter sprake?

"Ja. Duitsland heeft vergelijkbare gebieden en we zouden elkaar kunnen versterken. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse ASML, wereldleider in productiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Zij werken zo intensief samen met Zeiss aan de volgende generatie machines dat er haast sprake is van een symbiotische relatie. Zelf zeggen ze daarover 'Two companies - one business'. Zo is er meer mogelijk, juist ook in jonge industrietakken als zonnecellen."

Duitsland loopt voor op het gebied van duurzame energie. Hoe kan Nederland hier gebruik van maken?

"Op het terrein van duurzame energie heb ik met Duitse en Nederlandse partners komende week een seminar over zonne-energie georganiseerd in Dresden, waar de koningin met de prins en prinses ook bij zijn. Insteek is hoe we elkaar op dat vlak kunnen versterken. In Essen organiseren we als Economische Zaken een seminar over 'Bouwen met Water'. Nederland heeft een uitstekende reputatie op dat gebied en dat willen we aan de man brengen in Duitsland. De prins komt daar ook spreken."

Wat vindt u van de voorlopige sluiting van Duitse kerncentrales? Heeft dit gevolgen voor uw beleid in Nederland?

"Elk land maakt die afweging zelf. De veiligheid bij de kerncentrale in Nederland is niet in het geding. Dat was zo voor de aardbeving in Japan, en dat is zo daarna. Het is wel belangrijk dat we op een nuchtere en zakelijk manier lessen trekken uit de situatie in Japan.
Daarom heb ik met mijn Duitse en met mijn andere Europese collega's besloten voor alle kerncentrales een stresstest uit te laten voeren."

"Als de uitkomsten van de test dat nodig maken, zullen er direct maatregelen worden genomen. Er wordt nu gekeken naar de manier waarop de test moet worden uitgevoerd. Daarover zal ik ook in Duitsland spreken. De test moet zorgvuldig en snel gebeuren. De veiligheid moet buiten kijf staan."