AMSTERDAM - Door de strenge bezuinigingen op defensie dreigt Nederland onderverzekerd voor zijn veiligheid te raken.

Een zin met die strekking is vrijdag geschrapt uit de bezuinigingsbrief van minister van Defensie Hans Hillen (CDA), schrijft de Volkskrant maandag op basis van ingewijden.

In een concept van de brief staat letterlijk: "Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken."

De collega-ministers wilden deze zin echter niet voor hun rekening nemen, zegt een ingewijde in de krant. Volgens de woordvoerder van Hillen telt maar één versie, 'en dat is de laatste'.

De oppositie wil opheldering. "Dit is kennelijk het diepere en oprechte gevoel van de minister", zegt D66-leider Alexander Pechtold in de krant. Hij vraagt zich af of Hillen wel achter zijn bezuiniging staat. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk legt de minister een plan voor dat niet verantwoord is.

Verontrustend

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink noemt het 'zeer verontrustend' hoe de Tweede Kamer wordt geïnformeerd. De militaire vakbonden voeren vanaf dinsdag actie tegen de bezuinigingsplannen.

Hillen wil beide tankbataljons van de landmacht opheffen. Nederland verkoopt ook vier mijnenjagers, twee patrouilleschepen en een bevoorradingsschip, evenals negentien F-16's, zeventien Cougar-helikopters en een DC-10-vliegtuig.

Daarnaast verdwijnen er twaalfduizend banen, waarvan ongeveer zesduizend via gedwongen ontslagen. Defensie wil op die manier bijna een miljard euro per jaar bezuinigen.