DEN HAAG - Het gat tussen de VVD en de rest is zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond opgelopen tot elf zetels. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD volgens de peiling 36 zetels behalen, voor nummer twee PvdA zouden dat er 25 zijn.

Vorige week stond de VVD nog op 34, de PvdA op 25. Bij de laatste verkiezingen in juni vorig jaar was het verschil tussen beide partijen een zetel, 31 voor de VVD, 30 voor de PvdA.

De PVV haalt in de peiling van zondag 22 zetels, twee minder dan vorige week en het zetelaantal nu in het parlement.

Het CDA zakt verder weg. Zondag staan de christendemocraten op zestien zetels, een minder dan vorige week. Het CDA heeft nu 21 zetels in de Kamer.

SP

In de peiling haalt de SP achttien zetels, evenveel als vorige week. De SP heeft nu vijftien zetels in het parlement. Ook D66 staat stabiel op dertien, drie meer dan het huidige zetelaantal. GroenLinks gaat in de peiling van acht naar negen, een minder dan nu in de Kamer.

ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren staan onveranderd op het aantal zoals bij de laatste verkiezingen, respectievelijk vijf, twee en twee. Volgens de peiling zou nieuwkomer 50PLUS van Jan Nagel twee zetels halen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Steekproef

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.