AMSTERDAM - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil dat de rechter zich uitspreekt over de voortdurende Icesave-zaak met IJsland.

Wat De Jager betreft is de tijd van onderhandelen met IJsland voorbij nu de IJslandse bevolking opnieuw het met Nederland en het Verenigd Koninkrijk afgesloten akkoord heeft afgewezen in een referendum.

''Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesave-akkoord het niet gehaald heeft. Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter", aldus De Jager.

Eerder was er wel al een juridische procedure in gang gezet, maar was er desondanks ruimte om verder te onderhandelen.

Vrijhandelsassociatie EFTA

Eerder tikte de vrijhandelsassociatie EFTA IJsland op de vingers omdat het niet voldeed aan de terugbetalingsafspraken met Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland met als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen. Tussen de EFTA en de Europese Unie zijn onderlinge afspraken gemaakt.

Miljarden

IJsland is Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog miljarden schuldig die deze landen hebben voorgeschoten om de spaarders van de omgevallen internetbank Icesave te compenseren. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard.

De Jager zegt er onverminderd vanuit te gaan dat het geld terugbetaald zal worden, inclusief rente. IJsland zal nog altijd aan zijn internationale verplichtingen moeten voldoen, aldus De Jager. Nederland zal zich volgens hem met het Verenigd Koninkrijk beraden op vervolgstappen.

VVD

Tweede Kamerlid Mark Harbers, VVD: ''Het is een koppig en dom besluit. Ze zitten daar blijkbaar nog in de stand: we moeten dit niet terugbetalen. Nederland moet vooral niet meer heronderhandelen en nu de gang naar de rechter maken.

"Wat de VVD betreft gaan wij het ook hard spelen. We hebben al vaker gezegd dat Nederland het EU-lidmaatschap van IJsland moet blokkeren als het land niet meewerkt. En ook wil ik in debat met het kabinet over de leningen die het IMF verstrekt aan IJsland.

"Die zijn toegezegd op voorwaarde dat IJsland een akkoord zou bereiken met Nederland en het Verenigd Koninkrijk.''

CDA

Tweede Kamerlid Elly Blanksma, CDA: ''Er ligt een deal zonder ontbindende voorwaarden. Een referendum met een nee heeft dus voor deze deal geen status."

"Met verbazing kijk ik naar dit intern chaotische proces. Het is politiek en economisch zeer onverstandig en het is schadelijk voor de reputatie van IJsland. Rechtsom of linksom, wat het CDA betreft komt dit geld terug. We zien elkaar wel voor de rechter.''

PVV

Tweede Kamerlid Tony van Dijck, PVV: ''IJsland moet gewoon snel terugbetalen en tot die tijd geen IMF-steun en geen onderhandelingen over EU-toetreding. We worden gewoon aan het lijntje gehouden door IJsland en worden voor de gek gehouden. De tijd van praten is voorbij, tijd voor actie."

"Laat dit een les zijn voor de minister dat je geen geld moet lenen aan failliete landen, want dat zie je dus nooit meer terug. Van een kale kip is het moeilijk plukken. Wat we nu in IJsland zien, kun je straks ook verwachten in Griekenland, Ierland en Portugal.''

Teleurstellend

De Britse staatssecretaris Danny Alexander van Financiën reageerde teleurgesteld. Alexander voegde toe dat de zaak nu waarschijnlijk voor de rechter komt.

''Het is duidelijk teleurstellend dat het ernaar uitziet dat de bevolking van IJsland dit akkoord, wat een onderhandelde oplossing was, heeft afgewezen’’, aldus Alexander voor de Britse televisie.

''Natuurlijk zullen we de wil van het IJslandse volk in deze zaak respecteren. We zullen moeten praten met onze internationale partners, niet in de minste plaats met de regering van Nederland. Het ziet er nu naar uit dat dit proces in de rechtbanken zal eindigen. ’’