DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft zaterdag laten weten dat zij met grote verslagenheid kennis heeft genomen van het drama in Alphen aan den Rijn.

De koningin is sprakeloos vanwege het enorme verdriet dat zoveel mensen is aangedaan en leeft intens mee met slachtoffers en nabestaanden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst RVD.

Ook minister-president Mark Rutte heeft met afschuw kennisgenomen van de gebeurtenissen in Alphen aan den Rijn.

Rutte rept van verschrikkelijke gebeurtenissen en zijn gedachten gaan uit naar ''slachtoffers, nabestaanden en alle anderen die geraakt zijn door dit drama''.

''Zo'n onbegrijpelijke wandaad gaat ieders verstand te boven. Ook op hulpverleners, politie en gemeentebestuur wordt een zware wissel getrokken. Zij verdienen groot respect'', aldus de premier.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is geschokt door de gebeurtenissen. Opstelten rept van een ''verschrikkelijke drama''.

Een drama voor Alphen aan den Rijn en voor Nederland, aldus de bewindsman die zaterdag op het departement is en contact heeft gehad met burgemeester Bas Eenhoorn over de situatie.

Opstelten heeft daarbij aangegeven dat de ''nationale overheid waar nodig'' ondersteuning zal bieden. Hij heeft ook zijn medeleven betuigd met ''al die mensen die getuige zijn geweest van deze verschrikkelijke gebeurtenis''.

EU

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft zaterdag een condoleancebericht gestuurd aan minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van het drama in Alphen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Ashton laat weten verdrietig te zijn over de tragische gebeurtenis en betuigt haar medeleven aan de familieleden van de slachtoffers.

Internationale media

Internationale media berichten zaterdag over de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

De Amerikaanse nieuwszender CNN bracht het nieuws met een kaart van Nederland op de achtergrond. De Arabische zender Al Jazeera pikte het nieuws ook op en plaatste het op de website.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua, de Sydney Morning Herald en Deutsche Welle hebben ook geschreven over de schietpartij.

Britse media halen een ooggetuige aan: ''Je hoort wel dat dit soort dingen gebeuren op Amerikaanse scholen, maar dan denk je altijd dat het ver weg is. Nu is het zomaar in Nederland gebeurd'', aldus de 50-jarige Rob Kuipers.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.nl

Bekijk lezersfoto's op NUfoto.nl