DEN HAAG - Personeel dat door de bezuinigingsoperatie bij Defensie op straat komt te staan, kan niet snel en in grote aantallen terecht bij de politie.

Jan Willem van de Pol wijst er namens de Nederlandse Politiebond op dat de politie zelf ook ''voor de grootste reorganisatie sinds Columbus'' staat.

Van de Pol zei zaterdag in het NCRV-radioprogramma Cappuccino dat in politiek Den Haag wel heel gemakkelijk wordt geroepen dat een deel van de ontslagen medewerkers van Defensie naar de politie kan overstappen.

Afgaand op eerdere ervaringen denkt hij dat hooguit enkele tientallen mensen die stap kunnen maken. Want: ''Het absorptievermogen van de politie is beperkt en het is maar zeer de vraag of deze mensen wel inpasbaar zijn.''

Inpassing

Snel ziet hij de inpassing ook niet gebeuren. ''Was het maar zo gemakkelijk'', verzucht Van de Pol. ''Het is echt een versimpeling van de werkelijkheid dat iemand die nu bij Defensie werkt zo aan de slag kan bij de politie.

Wie overstapt begint aan nieuw vak, dat van politieman. En daarvoor moet ook gewoon een groot deel van de politieopleiding worden gevolgd. Dat kan niet zomaar, en zeker niet met enige duizenden tegelijk.''

Inkrimpen

Minister Hans Hillen (Defensie) maakte vrijdag bekend dat de krijgsmacht de komende vier jaar flink inkrimpt. Twaalfduizend banen verdwijnen, waarvan de helft via gedwongen ontslag.