AMSTERDAM - Geweld tegen homo's wordt binnenkort dubbel zo hard bestraft. Dat maken ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveld (CDA) en Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekend, schrijft De Telegraaf.

Het kabinet wil paal en perk stellen aan geweld tegen en bedreiging en intimidatie van homo's en lesbiennes. Justitie gaat daarom per 1 juni dubbele straffen eisen bij geweldsincidenten die het gevolg zijn van discriminatie.

Ook willen de bewindslieden de aangiftebereidheid omhoog brengen en moet de politie deze zaken met voorrang behandelen. Verder moeten scholen incidenten verplicht registreren en de inspectie inzicht in die gegevens geven.

Volgens Van Bijsterveldt voelen veel jongeren zich nog steeds niet veilig genoeg om uit de kast te komen.

Ze wijst op het hoge percentage - twaalf procent - zelfmoordpogingen onder deze groep. "Homo's moeten weer hand in hand over straat kunnen lopen en uit de kast kunnen komen."

''Het betreft hier een generieke regel. Alle vormen van discriminatie moeten namelijk worden aangepakt", aldus van Bijsterveldt.

Onacceptabel

Opstelten zegt dat de aanpak van homohaters 'keihard' zal zijn. "Geweld tegen homo's is onacceptabel. Homo's en lesbiennes kunnen rekenen op een overheid die voor hun veiligheid staat."

De acceptatie van homoseksuelen is volgens het kabinet bij sommige groepen nog problematisch. Zo is de houding tegenover homo's bij etnische minderheden en orthodox-religieuze gemeenschappen duidelijk negatiever.