AMSTERDAM - Het kabinet sluit zeven ambassades. Het gaat vooral om diplomatieke posten in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Door de sluiting verliezen ongeveer driehonderd medewerkers bij de diplomatieke dienst hun baan, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het postennetwerk wordt herzien als gevolg van verschuivende verhoudingen in de wereld en bezuinigingen.

Het moet kleiner en flexibeler, stelt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD). Gedwongen ontslagen zouden niet uitgesloten zijn.

In Afrika sluiten onder meer de ambassades in Kameroen, Zambia en Burkina Faso. De ambassade van Tanzania wordt gedegradeerd tot een economische post. Ook vertrekken diplomaten uit Bolivia en Uruguay in Zuid-Amerika en uit Nicaragua in Midden-Amerika.

Geen verrassing

De vermindering van de ambassades op de twee continenten komt niet als een verrassing. Nederland bouwt er de ontwikkelingshulp af. In China en Panama komen er juist nieuwe posten bij. Daar liggen volgens Buitenlandse Zaken grote kansen voor het bedrijfsleven.

Rosenthal heeft zijn ambtenaren donderdag geïnformeerd over de plannen. Naar verwachting stemt de ministerraad vrijdag in met de voorstellen.