DEN HAAG – Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) geeft geen eerlijk beeld van het aantal agenten dat weg moet bij de politie.

Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi tegenover NU.nl.

Onlangs maakte de minister bekend dat een herverdeling van de budgetten voor de politiekorpsen er voor zorgt dat een aantal korpsen geld en arbeidskrachten moeten inleveren. Met name de grote steden worden daarbij getroffen.

Zo zou er in de regio Amsterdam-Amstelland 111 fte uit moeten, oftewel meer dan honderd voltijdbanen. In de regio Den Haag zelfs 200 fte. Volgens GroenLinks is de schade van de plannen van Opstelten echter veel groter dan wordt voorgesteld, omdat bij de cijfers van het ministerie ook het aantal agenten in opleiding is meegenomen.

Opleiding

“Deze cosmetische truc gaat niet op, omdat deze aspiranten niet volledig inzetbaar zijn”, aldus Dibi. “Ze zijn nog in opleiding en het uitgangspunt voor hun inzetbaarheid is dan slechts 40 procent.”

De GroenLinks’er baseert zijn standpunt op bevindingen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zijn regio gaat er volgens hem tussen 2011 en 2015 niet 31, zoals becijferd door het ministerie van Opstelten, maar 180 agenten op achteruit.

“Het ergste valt dan te vrezen over de regio’s Amsterdam en Den Haag”, stelt Dibi. Hij vraagt dan ook donderdagmiddag in een debat met Opstelten om gecorrigeerde cijfers. “Dan pas is goed te beoordelen welke gevolgen de plannen hebben.”

Belofte

Volgens de GroenLinks’er is het niet de eerste keer dat Opstelten de zaken niet zuiver voorstelt. Hij noemt daarbij de belofte van het kabinet dat er drieduizend agenten bij zouden komen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de cijfers gebaseerd zijn op de inzetbaarheid in 2015.

Op dat moment zijn de aspirant-agenten die nu bezig zijn met hun opleiding of daar het komende jaar aan beginnen inmiddels afgestudeerd en volledig inzetbaar. Ook worden de aspiranten voortaan centraal bekostigd dus komt dit niet langer ten laste van de korpsen.