DEN HAAG - PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66 vinden dat het kabinet risico's neemt met de maatregelen om de stijgende kosten binnen de zorg onder controle te houden.

Ze missen onderbouwing van de voorstellen, bleek woensdag tijdens een urenlang debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Schippers wil ziekenhuizen gaan belonen voor hun prestaties, zodat de zorgverzekeraars meer te kiezen hebben. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan vanaf 2012 onderhandelen over de prijs van 70 procent van de behandelingen.

Om de zorgverzekeraars mee te krijgen in de andere aanpak, wil Schippers tot 2015 geleidelijk de compensatie achteraf stoppen. Verzekeraars die onzorgvuldig zorg inkopen, draaien zelf op voor de financiële gevolgen.

Oncontroleerbaar

D66 vindt meer concurrentie tussen de ziekenhuizen prima. ''Maar hoe weten we of een ziekenhuis het goed doet. Hoe bepaal je de prijs als je niet voldoende gegevens hebt over de behandeling’’, aldus Pia Dijkstra (D66). Zij vindt dat er erg veel wordt gevraagd van de zorgverzekeraars, die hun financiële vangnet zien wegvallen.

PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie vinden dat ook. Ze willen wel veranderingen, maar volgens Eelke van der Veen (PvdA) leiden Schippers plannen niet tot doelmatiger zorg, maar juist tot oncontroleerbare kostenstijgingen.

''De prijzen daalden met 3 procent en nu zien we de omzet onverwacht met 7 procent stijgen. Het is toch normaal om pas de volgende stap in dit veranderingsproces te zetten als je weet wat er gebeurt.’’

Uitdagen

Schippers denkt sneller zicht en greep te krijgen op de kosten en mogelijke overschrijdingen door afspraken te maken over lopende, nog niet afgeronde behandelingen en de periode van zorginkoop te beperken.

De minister daagt ''het veld’’ bewust uit. De zogeheten prestatiebekostiging is volgens haar nodig om ''meer waar voor je geld te krijgen’’. Ze vindt niet dat ze een heel andere weg inslaat.

''We zijn nu vijf jaar bezig. Ik verander de rollen niet. Verzekeraars moeten kwalitatief goede zorg doelmatig inkopen, maar dat is nu ook zo.’’ Wel vindt Schippers dat ze na ''te lange stilstand’’, mede door de val van het vorige kabinet, nu ''een wat forsere stap zet‘’.