DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er nu echt stappen moeten worden gezet om de Amerikaanse kernwapens uit Nederland en Europa weg te halen.

Naast de linkse oppositiepartijen vindt ook regeringspartij CDA dat het tijd wordt voor concrete stappen, zo bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de NAVO.

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops zei dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zich steviger mag inzetten om in internationaal verband te streven naar de verwijdering. Het gaat volgens Knops in Nederland om verouderde wapens die militair geen rol meer spelen.

De tactische kernwapens werden tijdens de Koude Oorlog in Europa geplaatst ter afschrikking van de toenmalige Sovjet-Unie. Officieel hebben opeenvolgende regeringen nooit bevestigd dat de Amerikaanse wapens ook in Nederland zijn.

Publiek geheim

Ook Rosenthal wilde daar woensdag nog steeds geen mededelingen over doen. Maar het is een publiek geheim dat de kernwapens op de basis bij Volkel liggen opgeslagen.

Vooral de PvdA, SP en GroenLinks dringen al langere tijd aan op ontwapening en vinden dat een kernwapenvrij Europa een stap kan zijn op weg naar een kernwapenvrije wereld.

Het CDA is niet voor eenzijdige ontwapening, maar wil ook niet dat er de komende jaren weer niets gebeurt, aldus Knops. Hij liet zich vooralsnog niet verleiden door de PvdA om een motie te gaan steunen die er bij de Verenigde Staten op aandringt om de wapens weg te halen.

''Maar wat niet is, kan nog komen. Voor de fractie is dit niet in beton gegoten'', zei de CDA'er. Na afloop zei Knops dat Rosenthal nu eerst de ruimte krijgt om actie te ondernemen, maar dat de fractie zal aansturen op extra stappen als er te weinig beweging komt.