DEN HAAG - De ChristenUnie wil dat de Tweede Kamer snel een debat houdt over het invriezen van eicellen. Als het aan Kamerlid Esmé Wiegman ligt, vindt de discussie met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) nog plaats, voordat het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam er echt mee begint.

Ook het CDA juicht zo'n debat toe. De partij wil meer duidelijkheid over de randvoorwaarden bij het invriezen van eicellen. Het AMC heeft gezegd dat het woensdag al zou kunnen beginnen.

Wiegman (ChristenUnie) vindt dat de Kamer verder moet kijken dan de te volgen protocollen en de medische vooruitgang.

Illusie

''Ik begrijp dat er vrouwen zijn voor wie het invriezen een oplossing kan zijn, maar we moeten niet de illusie wekken het sociale probleem van uitgesteld ouderschap medisch te kunnen oplossen.”

De SGP stelt dat dit soort ingrepen in z'n algemeenheid niet op steun van de partij kan rekenen, ''omdat dit het krijgen van kinderen bijna letterlijk maakt tot een kille technische kwestie.

Positief

PvdA, GroenLinks en D66 staan er wel positief tegenover. ''Het AMC doet het zorgvuldig en voldoet aan de eisen. De wet staat het invriezen niet in de weg. Wij moeten wel een maatschappelijk debat voeren over uitstel van moederschap'', zegt Khadija Arib (PvdA).

Linda Voortman (GroenLinks): ''Een onvervulde kinderwens kan tot veel leed leiden. Het is goed dat vrouwen de keuze krijgen om op latere leeftijd alsnog moeder te worden. Het is verstandig om daarbij aan te sluiten bij de bestaande praktijk rondom IVF."

D66 wijst op het belang van de keuzevrijheid van vrouwen en volgt de beroepsgroep. ''Dit is geen 'pretingreep'. Het is best een zware en pijnlijke behandeling en dat zorgt ervoor dat iemand een bewuste keuze maakt'', zegt Kamerlid Pia Dijkstra.