AMSTERDAM - Lodewijk de Waal kan fluiten naar een politieke functie namens de PvdA. PvdA-voorzitter Lilliane Ploumen noemt het 'onthutsend' dat de Waal als commissaris van ING het bonusbeleid van de bank goedkeurde.

Ze vindt dat hij zich niet houdt aan de erecode die geldt voor PvdA'ers in de publieke en semipublieke sector. Hierin is vastgelegd dat 'moraal boven regel' wordt gesteld.

De Waal kreeg eerder al fikse kritiek van partijgenoot Ronald Plasterk vanwege de bonussen bij ING. Topman Jan Hommen kreeg onlangs van de raad van commissarissen een bonus van 1,25 miljoen euro toegekend.

Maatschappelijke verontwaardiging

Nadat hierover maatschappelijke verontwaardiging ontstond gaf Hommen aan het geld niet aan te nemen.

Plasterk hekelde de opstelling van zijn partijgenoot en riep hem op om zijn functie neer te leggen. De Waal liet weten dit absoluut niet van plan te zijn.

Aanval

Nu opent ook Ploumen de aanval op de voormalig FNV-voorzitter. Ze vindt zijn gedrag 'beschamend, onbegrijpelijk en onverdedigbaar'.

"Al eerder sloeg hij de plank helemaal mis toen hij het, volgens moraal én volgens regel, veel te hoge salaris van de topman van ontwikkelingsorganisatie SNV goedkeurde en verdedigde." Bij SNV vertrok De Waal overigens wel als voorzitter van de raad van toezicht.

Een politieke functie zit er niet meer in voor de 60-jarige De Waal. "Onze erecode is daar duidelijk over. En ik dus ook", aldus Ploumen.