DEN HAAG - Kleinere en middelgrote ondernemers die willen meedingen naar opdrachten van de overheid, hoeven in de toekomst niet telkens opnieuw allerlei basisinformatie in te vullen op formulieren.

Er komt een zogenoemde 'digitale kluis' waarin dit soort informatie wordt opgenomen en bewaard.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zei woensdag dat zijn departement werkt aan een dergelijke databank.

Hij kreeg hierover vragen van verscheidene politieke partijen tijdens een overleg over aanbestedingen.

Betere kans

Tijdens het debat bleek dat de Kamer en de minister het erover eens zijn dat kleinere bedrijven een betere kans moeten krijgen op opdrachten van de overheid, een markt van jaarlijks circa 100 miljard euro.

Nu lopen vaak een paar grote ondernemingen weg met de meest lucratieve grote overheidsorders.

Moeite

In de praktijk lopen de ondernemers tegen drempels op. Zo kost het ze veel tijd, moeite en geld om de procedures te doorlopen. Ook worden er eisen gesteld aan bedrijven, zoals dat ze een bepaalde omzet hebben.

Een ander obstakel is dat opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld gemeenten of provincies, opdrachten clusteren. Hierdoor zijn de opdrachten voor kleinere ondernemers niet meer behapbaar.

Duurzaamheidseisen

Aan al die zaken wil Verhagen wat doen. De minister liet ook weten de drempel voor Europese aanbesteding op te trekken. Dat betekent dat opdrachten van gemeenten en rijksoverheden vaker naar Nederlandse bedrijven zullen gaan in plaats van naar bedrijven in het buitenland.

Verhagen ziet graag dat bedrijven die producten of diensten aan de overheid leveren voldoen aan duurzaamheidseisen. Maar de wettelijke verplichting opleggen aan bedrijven dat ze aan keurmerken moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een opdracht, daar wil hij niet aan.