AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wacht niet meer af tot de FNV intern overeenstemming heeft bereikt over de toekomst van de AOW. Hij wil op korte termijn zelf met een wetsvoorstel komen om de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar te verhogen.

Dat schrijft hij in een Kamerbrief.

De Telegraaf schrijft op basis van ingewijden dat het voorstel er nog deze maand komt. Het kabinet zou in tijdnood komen omdat de onderhandelingen over een pensioenakkoord niet opschieten.

Als de wetgeving niet snel door de Kamer wordt aanvaard, duurt het langer voordat de bezuinigingsmaatregelen effect kunnen hebben.

Het kabinet wil vanaf 2013 zo'n 700 miljoen euro op de AOW bezuinigen.

Onderhandelingen

Maandag kondigde de vakcentrale aan twee weken te stoppen met de onderhandelingen over een nieuw pensioensysteem. De vakcentrale wil die tijd gebruiken om met de achterban te praten over welke stappen genomen moeten worden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius onderhandelt met werkgeversorganisaties en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) over een nieuw pensioensysteem. Zoals het er nu naar uitziet, komt het risico dat pensioenfondsen met beleggen lopen volledig bij de werknemers te liggen.

Onacceptabel

Zeven landelijke bestuurders van FNV vinden dat onacceptabel. De vakcentrale zwemt volgens hen in een fuik van het kabinet, de werkgevers en de verzekeraars.

Kamp zegt wel beschikbaar te blijven voor overleg met de FNV. Het blijft ook mogelijk zijn plannen aan te passen.