DEN BOSCH - VVD, CDA en SP gaan het college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant vormen. Verscheidene bronnen hebben dat woensdag gemeld en bevestigd. Informateur Hans Wiegel geeft woensdagochtend een nadere toelichting aan de pers.

De drie partijen hebben samen dertig van de 55 zetels in de Provinciale Staten. Op basis van de uitkomst van de verkiezingen werden moeizame collegebesprekingen verwacht. Maar met de onverwachte combinatie als eerste keus zijn de besprekingen toch in drie weken afgerond.

Voor het eerst in 37 jaar krijgt Noord-Brabant een college krijgt dat niet bestaat uit CDA, VVD en PvdA.

Het CDA heeft in Brabant weliswaar bijna de helft van zijn zetels verloren, maar Wiegel zei aan het begin van de onderhandelingen dat de partij heel veel voor de provincie heeft betekend en het niet verstandig zou zijn om de partij voor het eerst buiten een college te houden.

Bovendien is het CDA nog altijd de tweede partij in de provincie.

Mislukten

VVD, SP en CDA onderhandelden vier jaar geleden ook over een coalitie, maar de besprekingen mislukten, onder meer door het standpunt van de SP over de verkoop van energiebedrijf Essent. VVD en SP toonden zich afgelopen periode in Brabant vaak onverwachte bondgenoten.