DEN HAAG - D66 wil dat het kabinet aan één van de technische universiteiten een leerstoel inricht voor een 'grondstofprofessor'. Die moet onderzoeken hoe alternatieven kunnen worden ontwikkeld voor belangrijke grondstoffen die Nederland zelf niet heeft.

Ook moet de prof kijken naar hergebruik van grondstoffen uit allerlei afgedankte spullen als mobieltjes en laptops.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zal dat woensdag voorstellen in een Kamerdebat met staatssecretaris Joop Atsma van Milieu. ''Kennis over grondstoffen is belangrijk. Vooral over grondstoffen die snel opraken, denk maar aan kolen of olie.''

''De grondstofprof kan bekijken welke materialen voor Nederland schaars en noodzakelijk zijn, zodat het bedrijfsleven en universiteiten snel aan de slag kunnen met alternatieven",' zegt Van Veldhoven.

Mobieltjes

Ze wil dat de toekomstige professor zich ook richt op slimmer hergebruik van afval, zodat goud en koper bijvoorbeeld makkelijker uit afgeschreven mobieltjes gehaald kunnen worden. ''Nu gebruiken we slechts een op de veertig mobieltjes opnieuw, terwijl er waardevolle materialen inzitten.''

De leerstoel is wat haar betreft ook gericht ''op het beter ontwerpen van producten, zodat een laptop weer gemakkelijk uit elkaar te halen en herbruikbaar is''.