DEN HAAG - Camiel Eurlings besteedde tijdens zijn ministerschap meer dan een miljoen euro aan feestelijkheden bij het openen van nieuwe wegen.

Dat meldt dagblad De Pers woensdag op basis van documenten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 Het meeste geld werd onder het bewind van CDA'er Eurlings gestoken in de opening van de A2 bij Eindhoven in juni 2010. Daar hing een prijskaartje aan van 130.000 euro.

Hoofdact was een ballet van graafmachines op de Boléro van Maurice Ravel.

Veel opgeleverd

Volgens het ministerie lagen de feestelijkheden bij opleveringen in lijn met het beleid van voorgaande kabinetten.

''Maar er is in de periode van Eurlings gewoon ook heel veel opgeleverd, in 2010 zelfs meer dan ooit. Het is altijd gebruik geweest opleveringen te markeren. Het was immers meestal het slot van een ingrijpend proces, met bewoners, bestuurders, veiligheidsmensen, enzovoorts."

Totaal

In totaal werd onder het kabinet-Balkenende IV 1,2 miljoen euro aan openingsfeesten voor wegen uitgegeven. Dat komt neer op een gemiddeld bedrag van meer dan 32.000 euro per opening. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu zou een soberder lijn dan haar voorganger voorstaan en gemiddeld 25.000 euro spenderen aan de inwijding van nieuwe wegen.

''Zij heeft inderdaad een soberder lijn ingezet, in het licht van de bezuinigingen'', aldus een zegsman van het departement. Maar het blijft goed om bij een oplevering stil te staan, vinden ze op het ministerie.

Strengere richtlijnen

GroenLinks wil dat het kabinet strengere richtlijnen gaat opstellen voor het budget van 'Rijksfeesten en -partijen en lintenknipperijen'.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent: ''Ik gun iedereen zijn feestje, ook binnen de overheid. Mijlpalen mogen gevierd, dienaars van de publieke zaak mogen worden uitgezwaaid. Maar het blijft wel belastinggeld. Een bitterbal is oké, maar kaviaar? Nou, nee.”

Video opening rondweg Eindhoven

Bekijk alle tweets over dit nieuws op NUlive