DEN HAAG - Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) moet harder optreden tegen fraude met de uitwonendenbeurs voor studenten. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing tegenover NU.nl.

“Niet alleen de frauderende student moet worden aangepakt, ook de familie en vrienden die meehelpen aan dit wangedrag”, aldus Jadnanansing.

Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat er jaarlijks voor een bedrag tussen 40 en de 55 miljoen euro wordt gefraudeerd.

In deze gevallen schrijven thuiswonende studenten zich in bij de gemeentelijke basisadministratie als zijnde uitwonend. Daardoor hebben ze recht op meer studiefinanciering. Deze fraude kan de student tot tweehonderd euro per maand opleveren.

Maatregelen

De staatssecretaris heeft al aangekondigd met maatregelen te komen. Zo moeten studenten die gepakt worden straks het volledige ten onrechte ontvangen bedrag terugbetalen plus een boete van 50 procent van dit bedrag.

Bij recidive wordt het recht op studiefinanciering stopgezet en aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Jadnanansing vindt dat Zijlstra hiermee niet ver genoeg gaat en wil dat medeplichtigen beboet worden. “Ook de mensen die erbij betrokken zijn moeten weten dat er grote gevolgen aan zitten.”

Bewijs

De PvdA-politica erkent dat het moeilijk zal zijn de medeplichtigheid van vrienden en familie te bewijzen. Toch wil ze van de staatssecretaris horen hoe hij deze meehelpers gaat aanpakken.

“Bij bijstandsfraude worden ook medeplichtigen aangepakt. De staatssecretaris kan best eens gaan kijken hoe hij die ervaringen kan gebruiken om medeplichtigen van frauderende studenten kan aanpakken.”

Bovendien gaat er volgens Jadnanansing een preventieve werking uit van de boetes.

Huurovereenkomst

VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas-Smeerdijk staat positief tegenover het voorstel van de PvdA. Ze stelt daarnaast voor dat de bewijslast meer bij de studenten en minder bij DUO komt te liggen.

"Je zou de studenten bijvoorbeeld kunnen vragen een huurovereenkomst te overleggen of rekeningafschriften bij risicogroepen", aldus Lucas-Smeerdijk.

Jesse Klaver (GroenLinks) ziet liever dat het geld dat nodig is voor het opsporen van medeplichtigen wordt gebruikt om de opsporing van fraudeurs te verbeteren.

De SP wil eerst kijken wat de effecten zijn van de maatregelen die Zijlstra heeft aangekondigd, voordat ook de familie en vrienden worden aangepakt.