DEN HAAG - De PvdA en SP vrezen dat door bezuinigingen straks te weinig wordt gecontroleerd bij bedrijven met veel gevaarlijke stoffen in huis.

Tweede Kamerleden Roos Vermeij (PvdA) en Paul Ulenbelt (SP) willen daarover minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag aan de tand voelen tijdens een debat over plannen voor besparingen op het overheidsapparaat en de uitvoering van de sociale zekerheid.

''Goede controles en preventie moeten ons juist behoeden voor rampen, zoals laatst de brand in Moerdijk'', waarschuwde Vermeij dinsdag.

De twee oppositiepartijen vinden het onverantwoord dat Kamp overweegt te stoppen met extra controles bij bedrijven die een zogeheten Aanvullende Risico-Inventarisatie en Evaluatie (ARIE) moeten maken, omdat ze werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. ''Op veiligheid mag je niet verslappen'', aldus Ulenbelt.

Risico's

Ook de vakcentrale FNV vreest de bezuinigingsplannen, omdat grote risico's op de loer liggen.

Volgens arbo-deskundige Wim van Veelen van de FNV hebben werkgevers en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) niet voor niets aanbevolen door te gaan met de extra controles ''om het veiligheidbewustzijn te vergroten bij bedrijven met gevaarlijke stoffen''.

Chemie-Pack

Een woordvoerster van de Arbeidsinspectie stelde dat het niet gaat om het type bedrijven, zoals Chemie-Pack in Moerdijk, dat in januari werd verwoest door een brand.

De ARIE-bedrijven zijn volgens haar een categorie lager. Deze bedrijven worden nu eens in de twee jaar gecontroleerd.

Reguliere controle

Vermeij vreest dat als de ARIE-bedrijven alleen in de reguliere controle worden meegenomen, deze maar eens in de dertig jaar een bezoek krijgen. Maar volgens Kamp hebben deze bedrijven met gevaarlijke stoffen al een relatief hoge prioriteit bij reguliere arbo-inspecties.

De woordvoerster van de Arbeidsinspectie wijst erop dat er gericht wordt gecontroleerd en dat de bedrijven met gevaarlijke stoffen altijd vaker dan gemiddeld bezocht worden.