DEN HAAG - De zaterdag aangenomen CDA-resolutie over het verzachten van de bezuinigingen binnen het passend onderwijs mag wat de oppositiepartijen betreft zo snel mogelijk in de Tweede Kamer worden behandeld.

Dat stelden dinsdag onder meer D66, SP, PvdA en de ChristenUnie. Het CDA liet zich in de Tweede Kamer vooralsnog niet verleiden tot een spoedig debat over de voor die partij netelige kwestie.

''Ik zie voor nu geen noodzaak voor een debat'', aldus CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier.

Kabinetsbeleid

Leden van het CDA spraken zich zaterdag tijdens een congres uit tegen de huidige kabinetsplannen om te bezuinigen op het passend onderwijs.

De geplande bezuinigingen van 300 miljoen euro zouden volgens de aangenomen resolutie in een minder hoog tempo doorgevoerd moeten worden. Die uitspraak staat haaks op het kabinetsbeleid. Dat behelst dat in de loop van volgend jaar al gesneden wordt in de kosten van het passend onderwijs.

Helder signaal

CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet zich dinsdag in de Kamer niet uit over het mogelijk op losse schroeven komen te staan van de bezuinigingen op de groep kwetsbare leerlingen.

''Met de resolutie geeft het CDA als partij een helder signaal af'', stelde ze. ''Wij zullen daarom ook met de grootst mogelijke zorg aan het werk gaan, maar ik heb nu eenmaal mijn handtekening gezet onder het regeerakkoord.'' Dat zorgde voor boze reacties bij de oppositie.

'Futloos'

Parlementariër Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemde de bewindsvrouw futloos en vroeg de minister wat ze zou doen als er inderdaad een motie zou komen die de huidige plannen afwijst. Volgens hem zou die nu logischerwijs door het CDA worden gesteund.

Collega's Jesse Klaver (GroenLinks) en Joël Voordewind (ChristenUnie) riepen Van Bijsterveldt om dezelfde reden op te zoeken naar alternatieven om de bezuinigingen te bekostigen. Kamerlid Boris van der Ham (D66) vroeg zich af wat de minister gaat doen nu ze in een situatie zit dat ze moet bewegen. ''De wankele basis van dit minderheidskabinet brokkelt af'', zo stelde hij.

Van Bijsterveldt houdt vooralsnog haar poot stijf. ''Ik sta voor het regeerakkoord. Ik waardeer de betrokkenheid, maar je kan een euro nu eenmaal maar één keer uitgeven'', aldus de minister.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer alsnog over de resolutie van het CDA.