DEN HAAG - De SGP keert zich in de Eerste en Tweede Kamer tegen de boete voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen bij hun studie. In de Tweede Kamer heeft het kabinet tot op heden voldoende steun voor de boete voor langstudeerders, maar in de Senaat is het de vraag of het een meerderheid achter zich krijgt.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) wil vanaf komend collegejaar iedere student die meer dan een jaar extra over zijn studie doet, 3000 euro laten betalen bovenop het collegegeld.

De wet geldt wat hem betreft ook voor studenten die inmiddels al een achterstand hebben opgelopen.

De SGP vindt het onterecht dat studenten die zich niet op de maatregel hebben kunnen voorbereiden, de dupe worden. Volgens een SGP-woordvoerder had zijn partij de afgelopen tijd al ''voorgesorteerd op een nee''. ''Wij staan altijd open voor argumenten, maar dit is voor ons een brug te ver.''

Regeringspartijen VVD en CDA hebben op dit moment geen meerderheid in de Senaat; gedoogpartner PVV is er nog niet vertegenwoordigd. Op 23 mei zijn er Eerste Kamerverkiezingen. Nog onzeker is of de drie partijen dan een meerderheid zullen behalen.

Anders moeten ze op zoek naar steun voor hun plannen bij partijen als de SGP.