DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) brengt van maandag tot en met donderdag een werkbezoek aan India.

Ze leidt een bedrijvenmissie die bestaat uit vertegenwoordigers van 62 bedrijven uit verschillende sectoren zoals luchtvracht, luchthavenontwikkeling, maritiem transport en logistiek en Intelligente Transport Systemen.

Het doel van de missie is om de relatie tussen India en Nederland te bestendigen, de positie van het Nederlandse bedrijfsleven te versterken en Indiase partners te interesseren voor de mogelijkheden die de Nederlandse markt hen biedt.

Ons land kan bijvoorbeeld dienen als vestigingsplaats van een 'regionaal hoofdkantoor' van Indiase bedrijven.

New Delhi

Op maandag en dinsdag bezoekt de VVD-bewindsvrouw New Delhi. Hier voert zij besprekingen met de ministeries van Scheepvaart, Luchtvaart, Wegvervoer en Snelwegen en Stadsontwikkeling.

Schultz ondertekent er een overeenkomst die de samenwerking tussen India en Nederland op het gebied van transport en infrastructuur bevordert. Het Nederlandse bedrijfsleven zal daarvan profiteren.

Op woensdag en donderdag doet de delegatie Mumbai aan, het economisch centrum van India. Daar heeft Schultz onder meer een ontmoeting met vertegenwoordigers van de deelstaat Maharashtra om te spreken over de ontwikkeling van de tweede internationale luchthaven van Mumbai.

Economische diplomatie

Schultz is verheugd leiding te mogen geven aan deze missie. ''Voor Nederland als handelsnatie is het belangrijk om zich regelmatig in het buitenland te laten zien. 'Economische diplomatie', zoals dit kabinet dit noemt, is een belangrijk speerpunt van onze internationale inzet. Aandacht voor opkomende markten, zoals India, zal alleen maar toenemen'', zegt zij.

''We zijn naar India gegaan om kansen te verzilveren voor het Nederlandse bedrijfsleven'', vervolgt de bewindsvrouw. ''Het zou mooi zijn als we ook de interesse van Indiase bedrijven kunnen wekken om in Nederland te investeren. Ons land mag op de landkaart klein zijn, op gebied van transport en logistiek zijn we vaak marktleider en hebben we dus een uitstekende reputatie.''