DEN HAAG - GroenLinks-leider Jolande Sap waarschuwt het kabinet niet te ''marchanderen met de toezeggingen'' die zijn gedaan over de trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.

Als het kabinet ''willens en wetens beloften aan de Kamer breekt'' over duur en aard van de training, dan zal de steun van GroenLinks voor de missie wegvallen, zei Sap zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

GroenLinks was eind januari cruciaal voor het doorgaan van de Kunduzmissie omdat gedoogpartner PVV en de grootste oppositiepartij PvdA tegen waren.

Het kabinet kreeg de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en op het laatst ook GroenLinks pas mee toen belangrijke beloften werden gedaan over duur en inhoud van de politietrainingen in Kunduz. De training zou langer zijn en meer gericht op mensenrechten, criminaliteitsbestrijding en de rechtsstaat.

Woord gebroken

Deze week bleek dat nog niet alles rond is. Als de toezeggingen niet in orde komen, ''heeft het kabinet zijn woord gebroken en heeft het kabinet een probleem’’, zei Sap. In januari zei ze al dat dan ''de stekker eruit gaat''.

Sap wijst erop dat Nederland in Kunduz - anders dan in Libië - zelf ''aan de knoppen zit’’ en de organisatie van de training in eigen handen heeft.

Ze pleit voor een ''geconcentreerde, kleine benadering’’ van de Nederlandse training in Kunduz. Kwaliteit moet boven kwantiteit gaan, meent Sap. ''Ik zeg: kabinet hou je woord en werk er nog wat harder aan.’’

Wantrouwen

Sap zegt dat er nog geen sprake is van wantrouwen van haar kant richting het kabinet, maar dat het vertrouwen door het Kamerdebat over de ''dramatische, klungelige’’ evacuatie-operatie eerder in Libië niet is toegenomen.

''Het kabinet ging diep door het stof, maar uiteindelijk nam de premier niet de verantwoordelijkheid voor een foute beslissing. Dat vergroot het vertrouwen niet.’’

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive.nl