DEN HAAG - De PVV verliest deze week twee zetels aan de VVD in de peiling van Maurice de Hond. De peiling is afgenomen na de aankondiging van PVV-leider Geert Wilders dat hij met een vervolg op zijn Fitnafilm komt.

Volgens De Hond is er minder enthousiasme bij PVV-kiezers voor Fitna dan doorgaans voor voorstellen en acties van Wilders.

Het aandeel PVV-kiezers dat aangeeft nu weer PVV te zullen stemmen, daalt naar 79 procent, het laagste punt dat sinds 2006 is gemeten.

In de peiling betekent dat dat de PVV met twee zetels daalt naar 24, gelijk aan wat de partij nu in de Kamer heeft. De VVD stijgt twee zetels, drie meer dan in werkelijkheid in de Kamer. Andere verschuivingen ten opzichte van vorige week zijn er niet.

Verdere verdeling

Regeringspartij het CDA blijft in de peiling op een verlies van vier staan ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar juni. Het samenwerkingsverband van VVD, CDA en PVV staat daarmee op 75 zetels, één minder dan in werkelijkheid in de Kamer.

De PvdA verliest ten opzichte van vorig jaar juni het meest: vijf zetels. SP en D66 staan op drie zetels winst, GroenLinks op twee verlies. 50Plus zou volgens De Hond met twee zetels in de Kamer komen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Oude keus

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.