AMSTERDAM - De Utrechtse predikante Ruth Peetoom wordt de nieuwe partijvoorzitter van het CDA. Peetoom kreeg zaterdag tijdens het Voorjaarscongres 60,9 procent van de stemmen.

Haar tegenstrever burgemeester Sjaak van der Tak van Westland had de voorkeur van 39,1 procent van de leden. In totaal brachten ruim 14.000 CDA'ers hun stem uit.

Peetoom zei in haar eerste speech als voorzitter dat ze weer duidelijk wil maken waar het CDA voor staat. ''We gaan het doen'', zei ze meermalen.

Ze wees op het belang van onderling respect binnen de partij, en dat CDA'ers elkaars integriteit nooit in twijfel moeten trekken. ''Dat is de afgelopen tijd wel eens fout gegaan'', aldus Peetoom.

Hard verwijt

''We verloren mensen omdat we niet meer wisten waar het CDA voor stond. Omdat we zo bestuurlijk waren geworden dat we de zorgen van mensen niet meer kenden. Voor een partij die zo diep in de haarvaten van de samenleving zit, is dat een hard verwijt. Ik zie het als mijn eerste opdracht weer te zorgen dat we een partij van de samenleving zijn, die zorgen van mensen vertolkt'', zei Peetoom.

Leden

Ze wees ook op het hoge aantal leden van het CDA, dat met 68.000 de grootste ledenpartij in Nederland is.

''Juist daarom mag je van ons verwachten dat we meer zijn dan roeptoeters.'' Ze noemde het CDA een partij ''van het midden, altijd oog voor de nuance''.

Veel CDA'ers die de samenwerking met de PVV niet zagen zitten, vinden juist dat de partij onder leiding van Maxime Verhagen naar rechts is opgeschoven.

Strategisch beraad

Peetoom kondigde de oprichting van een strategisch beraad binnen de partij aan, dat tien jaar vooruitkijkt.

Na afloop stelde ze dat ze wil dat de partij gaat samen werken met het kabinet, maar wel een eigen gezicht heeft. Dan moet het CDA weer kunnen groeien. ''Ik ben niet het meisje dat alles goed komt maken, maar wil wel een gezicht geven aan alle betrokkenheid. We gaan het gewoon weer doen.''

Peetoom nieuwe voorzitter