DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de aanstelling van een interim-manager bij het politiekorps Flevoland, die 1600 euro per dag zou gaan verdienen.

De externe adviseur, Leo Zaal van adviesbureau Twynstra Gudde, is aangesteld door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere omdat het korps momenteel geen leiding heeft.

PvdA en CDA willen dinsdag in het vragenuurtje opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De PVV wil dat Opstelten Jorritsma terugfluit.

''Waarom zo duur'', vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich zaterdag af. Zij wil weten waarom Jorritsma niet iemand van de politie zelf heeft kunnen vinden, bijvoorbeeld uit een ander korps.

CDA-Kamerlid Coskun Cörüz noemt het besluit van Jorritsma ''belachelijk en niet van deze tijd''. Volgens PVV-leider Geert Wilders is Jorritsma ''totaal de weg kwijt''.

Tijdelijk vervangen

Zaal moet de opgestapte korpschef en plaatsvervangend korpschef tijdelijk gaan vervangen. Dat levert hem volgens een woordvoerder van de gemeente Almere 192.000 euro per jaar op voor 2,5 dag werken in de week.

Omdat de korpsen Flevoland en Gooi- en Vechtstreek gaan fuseren en niemand anders die operatie kon leiden, werd volgens de zegsman voor Zaal gekozen.

Binnen de norm

Hoewel de aanstelling van Zaal nog niet definitief is, lijkt de deal volgens de gemeentewoordvoerder zo goed als rond.

Hij wijst er tevens op dat het salaris van de interim-korpschef nog ruim valt binnen de norm van 1800 euro per dag die het ministerie heeft vastgesteld. Voor hoe lang Zaal wordt aangetrokken, is niet bekend.

Een woordvoerder van minister Opstelten wijst er op dat Zaal feitelijk geen korpschef, maar adviseur van de korpsbeheerder wordt. Zaal kan niet lid zijn van de korpsleiding en is dus feitelijk ook geen interim-korpschef, aldus de woordvoerder.

Imagoschade

De PVV in Almere is boos over de imagoschade die de stad lijdt. Dat zegt PVV-woordvoerder Toon van Dijk zaterdag.

De partij heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zo wil de PVV weten of het college de mening deelt dat de bevordering van het imago van Almere in een klap teniet wordt gedaan door ''deze korpschef in zijn graaizucht tegemoet te komen."