AMSTERDAM - Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) mocht PVV-leider Geert Wilders vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen niet meer hard aanvallen.

Dat kreeg hij te horen van het bestuur van zijn eigen partij, zegt hij zaterdag in een interview met het AD.

Verhagen kreeg een telefoontje van het partijbestuur of hij wilde ophouden met het aanvallen van Wilders. Het zou de partij veel kiezers kosten. De minister wil niet zeggen wie hem belde. Hij heeft zich naar eigen zeggen niets van het verbod aangetrokken.

De vicepremier reageert in de krant op het verwijt dat hij zijn partij in de armen van de PVV heeft gedreven. Oud-bewindslieden van het CDA verweten Verhagen dat hij na de verkiezingen toch in zee ging met Wilders om de macht.

"Als iemand afstand nam van Wilders, dan was ik dat", stelt Verhagen. "Je kunt wel zeggen: de PVV is abject, maar daarmee geef je nog geen antwoord op de angst van de 1,5 miljoen kiezers die op Wilders hebben gestemd."

Fel

Verhagen haalde als demissionair minister van Buitenlandse Zaken destijds fel uit naar Wilders. Hij zei onder meer dat de PVV-leider de belangen van de Nederlandse bevolking en de reputatie van Nederland in het buitenland beschadigde. Ook verweet hij hem 'angst en haat te verspreiden'.

Het CDA kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Leden konden de afgelopen twee weken stemmen op Ruth Peetoom of op Sjaak van der Tak. De uitslag wordt bekendgemaakt op het partijcongres, dat plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.