DEN HAAG - Nederland zal zich ervoor inzetten bewapening van de rebellen in Libië te voorkomen. De VN-resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt, biedt geen ruimte voor het geven van wapens aan de opstandelingen tegen de Libische leider Kaddafi.

Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Donderdag bleken er zorgen in de Kamer te bestaan over berichten dat de VS wapenleveranties niet uitsluiten. Rutte hield het er vrijdag op dat de Amerikanen op dit punt verschillende geluiden laten horen.

GroenLinks geeft geen steun meer aan het Nederlandse optreden in Libië omdat er te veel onduidelijkheid is over de precieze strategie van de internationale gemeenschap.

Maar volgens Rutte is het kabinet ook tegen bewapening van rebellen en doet Nederland niet mee aan het bestoken van gronddoelen. In zijn ogen zitten het kabinet en GroenLinks op deze punten op één lijn.

Veel ruimte

Volgens GroenLinks loopt Rutte desgevraagd vooruit op de troepen. Dat stelde Kamerlid Arjen El Fassed in een reactie op de laatste opmerking van Rutte. ''Er zit te veel ruimte in de manier waarop NAVO-landen de VN-resolutie kunnen interpreteren'', aldus het Kamerlid.

''Als het kabinet en GroenLinks echt op één lijn zitten, zou het kabinet wat ons betreft nog even moeten wachten met de inmenging in Libië totdat daarover meer duidelijkheid is. Het is nu eenmaal lastig om je partners binnen de resolutie ná een eerdere toezegging nog aan te spreken.''

Nieuw mandaat

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei donderdag al het ''ongewenst en onverstandig'' te vinden als andere landen de opstandelingen gaan bewapenen.

Rutte voegde daaraan toe dat daarvoor een nieuw mandaat van de Verenigde Naties nodig zou zijn. Hij noemde het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Nederland zal ieder geval zijn best doen dit te voorkomen.

De acties in Libië zullen geen kwestie van enkele weken zijn, schatte Rutte in. De Nederlandse inbreng strekt zich voorlopig uit over drie maanden. De premier wilde er niet op vooruitlopen wat Nederland gaat doen als die termijn afloopt.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg de twitterberichten over dit onderwerp via NUlive