DEN HAAG - De aangekondigde stakingen in het openbaar vervoer (ov) in de grote steden vindt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) net als die van februari voorbarig. Dat zei ze vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Vrijdag kondigde vakbond Abvakabo FNV nieuwe stakingen aan, wegens bezuinigingen en aanbesteding van het ov.

Die aanbesteding is door Schultz uitgesteld van 2012 naar 2013, juist om zorgvuldiger te werk te gaan.

Er zijn dus nog geen definitieve beslissingen genomen, memoreerde de VVD-bewindsvrouw. ''Je weet nog niet wat eruit kan komen'', legde de minister uit. Om die reden lijken acties haar te vroeg.

Rover

Reizigersvereniging Rover betreurt het dat reizigers tijdens de aangekondigde acties tijdelijk niet met het ov kunnen reizen. Wel is de vereniging blij dat er niet wordt gestaakt tijdens de spitsuren.

De reizigersvereniging vindt echter dat vakbonden nu eenmaal wel het recht hebben om actie te voeren, aldus de zegsman.

Rover begrijpt waarom de vakbonden met acties komen. ''Er moet 120 miljoen euro worden bezuinigd en ook wij vrezen kaalslag in het openbaar vervoer in de grote steden'', zei de woordvoerder.

Vervoerders

De vervoerder RET, GVB en HTM zijn niet blij met de stakingen, maar zulen er geen stokje voor proberen te steken. Zij kunnen zich allen iets voorstellen bij de gevoelens van onvrede onder het personeel.