AMSTERDAM - Het vervolg op de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders moet in 2012 gereed zijn.

De film gaat vooral over 'het barbaarse leven van de zieke geest Mohammed', laat de PVV-leider vrijdag weten. Hij voegt eraan toe dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

De PVV-leider is al lange tijd bezig met de voorbereidingen voor de film. De première werd echter steeds vooruit geschoven.

In april 2009 zei Wilders te verwachten dat de nieuwe film binnen een jaar klaar zou zijn. Vorig jaar maart liet hij weten dat Fitna 2 niet voor de Tweede Kamerverkiezingen af zou zijn vanwege de val van het kabinet.

Hersentumor

De tweede Wilders-productie moet laten zien wat in zijn ogen de gevolgen zijn van 'de massa-immigratie' uit moslimlanden. Wilders zei eerder dat de film, die hij met hulp van Amerikaanse professionals maakt, nog harder tegen moslims uithaalt dan de eerste.

Wilders ging afgelopen week ook al tekeer over de profeet Mohammed. Hij leed aan een hersentumor en is daardoor gaan hallucineren, beweerde de PVV-leider in HP/De Tijd.

Publieke discussie

In de publicatie gaf Wilders aan dat hij een publieke discussie wil over de profeet. Het debat kan volgens hem inzicht en steun bieden aan moslims wereldwijd om de islam te verlaten.

Wilders stelde dat de islam levensgevaarlijk is en volgens hem wordt dat duidelijk door de Koran te lezen en door naar het karakter van Mohammed te kijken.

Hij vindt discussie nodig, omdat mensen die willen ontsnappen aan de greep van de islam en Mohammed dat wellicht met de dood zouden moeten bekopen. Volgens Wilders zijn afvalligen helden die steun verdienen.

Collage

Fitna verscheen in maart 2008 op internet. De 26 minuten durende productie was een collage van nieuws- en filmbeelden over onder meer de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York en in maart 2004 in Madrid.

De beelden werden omlijst met citaten uit de Koran. De film, die volgens sommigen in elkaar was geflanst, veroorzaakte veel ophef.

Volg de twitterberichten over Fitna 2 via NUlive