DEN HAAG - GroenLinks vindt dat het kabinet snel een aantal concrete stappen moet zetten om de emancipatie van homo's kracht bij te zetten. Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil drie wetsvoorstellen voor de zomer in het parlement hebben.

Zo wil ze dat ambtenaren niet meer kunnen weigeren een homohuwelijk te voltrekken en dat scholen expliciet aandacht besteden aan seksualiteit in al haar vormen. Ook is het volgens Van Gent nodig dat ouderschap van hetero's hetzelfde wordt behandeld als dat van homo's.

Het is vrijdag tien jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk werd voltrokken. GroenLinks is het wachten zat en eist daadkracht.

''Het lijkt erop dat we gegijzeld worden. Eerst door de ChristenUnie, nu door de SGP. Samen met de VVD heeft GroenLinks jarenlang voor homo-emancipatie gestreden. Het is nu aan de liberale premier om door te pakken'', aldus Van Gent vrijdag.

D66

D66 wijst op het belang van een voortrekkersrol voor Nederland op het gebied van het homohuwelijk. D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: “Ik vind het van groot belang dat wij de kar blijven trekken op het gebied van homorechten. In de jaren negentig had Nederland een voortrekkersrol, die moeten we zien te houden.”

Dijkstra heeft daarom een brief geschreven aan Mark Rutte, waarin het Kamerlid de premier oproept om een aantal achterstanden snel aan te pakken en te moderniseren.

“In de Europese Unie worden getrouwde homostellen nog steeds gediscrimineerd in hun werk of studie", zegt Dijkstra.

"Dit is omdat veel lidstaten de partner niet als een wettelijk familielid erkennen. Bij lesbische ouders wordt alleen de biologische moeder bij de geboorte van het kind als ouder erkend. De meemoeder moet een dure en emotioneel belastende adoptieprocedure starten. Deze ongelijkheid is onacceptabel.”