BRUSSEL - De Europese Commissie heeft kritiek op het plan van het kabinet om illegaal verblijf strafbaar te stellen. Dat is volgens de commissie in strijd met de terugkeerregeling van de EU.

Bovendien mogen mensen volgens de EU-regels alleen op grond van individuele criteria worden opgesloten.

De Europese Commissie heeft dat woensdag geantwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariërs van SP, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

Initiatiefnemer Dennis de Jong van de SP is blij met de antwoorden. ''Het zal voor de regering heel lastig worden om een wetsvoorstel te maken dat door Brussel wordt toegestaan.''

Ook Europarlementariër Emine Bozkurt van de PvdA reageert verheugd. ''Het antwoord van de Europese Commissie is helder: het algemeen criminaliseren en gevangen zetten van immigranten zonder verblijfsvergunning is in strijd met de Europese regels.''

Bezwaren

De Europese Commissie zegt weliswaar nog niet officieel te kunnen reageren op het kabinetsplan omdat er nog geen wetsvoorstel is, maar komt vervolgens wel met een reeks bezwaren.

Zo schrijft eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) onder meer dat als een lidstaat ''op systematische wijze illegaal verblijf strafbaar stelt'' dit beschouwd moet worden als een ''disproportionele maatregel' die de werking van de terugkeerregeling ondermijnt.

Eerder uitten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Raad van Kerken al forse kritiek.