DEN HAAG - Vooral de manier waarop minister Hans Hillen van Defensie zich dinsdagavond opstelt in het debat over de mislukte evacuatie in Libië zal bepalen in hoeverre hij politiek in de problemen komt.

 ''Het overleven van Hillen als minister zal afhangen van zijn houding in de Kamer'', zei D66-leider Alexander Pechtold enkele uren voor het debat.

Volgens hem moet de CDA-bewindsman minder ''kribbig'' zijn. Ook Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie gaf aan dat het hem om de houding van Hillen gaat.

''Ik ben niet uit op de val van Hillen. Maar we moeten wel lessen trekken'', zei Voordewind. Als de minister alleen maar blijft zeggen dat er niets is fout gegaan, dan is dat volgens hem niet goed. Ook de coalitiepartijen vinden dat er zaken niet goed zijn gegaan en dat daarvan moet worden geleerd.

Cohen

PvdA-leider Job Cohen waarschuwde afgelopen weekeinde dat Hillen met een goed verhaal moet komen, omdat anders een motie van wantrouwen tegen hem dreigt. De minister lag al onder vuur door misstanden bij Defensie.

Daar komen de mislukte operatie in Libië en de vele vragen daarover nog bij. Als er een motie van wantrouwen tegen Hillen komt, rekent Cohen op de steun van SP, D66 en GroenLinks.

SP

SP-Kamerlid Harry van Bommel sluit een motie van afkeuring of van wantrouwen niet uit. De feiten moeten volgens hem voor zich spreken. Nu zijn er nog te veel tegenstrijdige visies op de gang van zaken, aldus Van Bommel.

Het gaat volgens hem om vertrouwen van de Kamer, maar ook om dat van de militairen in de minister. ''Zeker als er straks mensen worden uitgezonden naar Kunduz.'' Als er geen duidelijkheid komt over de evacuatieoperatie, wil de SP een parlementaire enquête naar de zaak om de Nederlandse evacué en anderen onder ede te kunnen horen.

'Brekebeen'

PVV-leider Geert Wilders noemde Hillen ''eerder een brekebeen dan een groot geniaal strateeg'' en de zwakste minister van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun van de PVV krijgt.

Op de vraag of Hillen nog steeds een brekebeen is, zei Wilders: ''Dat zullen we vanavond in het debat wel zien.''