AMSTERDAM - Meevallers op de overheidsfinanciën moeten worden ingezet om de koopkracht van de sociaal zwakkeren te verbeteren.

Daarvoor pleit FNV-voorzitter Agnes Jongerius tegen over NU.nl.

Afgelopen week werd door het CPB becijfert dat het begrotingstekort sneller terugloopt dan gedacht. Volgens minister De Jager (Financien) komt dit doordat er door het economisch herstel meer belasting wordt opgehaald.

Volgens Jongerius moet het geld gebruikt worden om de voorgenomen bezuinigingen op de bijstand en de jongerenregeling WIJ, die gemeenten verplicht jongeren aan een baan te helpen, ongedaan te maken.

"Een helder voorbeeld van maatregelen die juist de mensen met de laagste inkomens keihard treft", aldus de vakbondsvoorzitter.

Gezinsinkomen

Het kabinet is voornemens om bij het vaststellen van de hoogte van de bijstandsuitkering voor een huishouden te gaan kijken naar het totale gezinsinkomen en niet naar het persoonlijk inkomen.

In de praktijk zal dit er voor zorgen dat gezinnen, die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering, in veel gevallen minder te besteden krijgen. Volgens onlangs uitgelekte cijfers van het ministerie van Sociale Zaken gaan de gezinnen er daardoor 300 tot 800 euro per maand op achteruit.

De FNV stelt dat dit samen met de voorgestelde bezuinigingen als het verlagen van de huur- en de zorgtoeslag een bedreiging is voor het prille herstel van de economie en de werkgelegenheid.

Dinsdag houdt de Tweede Kamer met minister Kamp (Sociale Zaken) een spoeddebat over de voorgenomen bezuinigingen op de bijstand en de jongerenregeling WIJ.